Megközelítésünk
Ahány helyzet annyiféle csapatépítési program.
Tapasztalataink szerint a csapatépítéseket két dimenzióban érdemes megvizsgálni.
Az első az élményszerűség iránti igény. Ezen dimenzió mentén a programok 5 szintjét különböztetjük meg: A dominánsan Indoor aktivitás tartalmazó, kevés eszközigényű programtól a nagy élményszerűséget adó technika eszközöket használó, nem publikus elérhetőségű programokig, melyek nagyfokú szervezést igényelnek.

A második dimenzió az elvárt szervezetfejlesztési hatás erőssége.
Ennek a dimenziónak az egyik végén a programban nincs irányított együttműködési gyakorlat, nincs irányított csoportosztás, míg a másik végén lévő programban diagnosztikán alapuló, egyedi problémára irányuló speciális megoldások szerepelnek, melynek eredménye minden esetben valamilyen akcióterv, szabályzat, folyamat, kódex, stb.

Összefoglalva: 6 – 250 főig, teremtől a Mont Blanc-ig, színháztól a filmig, öltönytől a neoprén ruháig, rombolástól az alkotásig, alkonyattól pirkadatig – minden elképzelhető az enethás csapatépítéseken.

Diagnosztika
Ahogyan a többi fejlesztési programban a csapatépítéseknél is használunk előzetes diagnosztikai eszközöket.
– Belbini csoportszerepek: M. Belbin elméletén alapuló kérdőíves vizsgálat, amely alapján az optimális csapat működéséhez szükséges funkciókat lehet leírni egy skálán elhelyezve.
– Enetha teamkompetencia: A 40 kérdés tartalmazó anonim teszt az egyén csoporthoz való viszonyulását méri.

Enetha alapelvek

Együttműködés versengés helyett: a feladatok sikeres végrehajtásához a csapat vagy csapatok összefogása szükséges
Létező problémák modellezése: a gyakorlatoknak a mindennapi munkát befolyásoló problémákat kell felnagyítva, felerősítve modellezni, hogy a jellemző viselkedési modellek felszínre kerüljenek és megvizsgálhatóak legyenek
Komfortzónából kilépés: az álarcok lehullása érdekében szükséges a lehető legtöbb rögzült, rutin elemet eltávolítani a résztvevőktől a tréning idejére
Fizikai megjelenés: a teljes fizikai valóságban átélt élmények pszichére gyakorolt hatásai lényegesen nagyobbak, mint a fizikai érzetek nélküli gyakorlatoké.
Játékosság: semmi nem olyan komoly, mint a játék. Játék közben megmutatjuk igazi arcunkat, felfedjük magunkat anélkül, hogy ez negatív érzésekkel járna. Kiváló alkalom az álarcok lehullására.
Közös élmény: a résztvevőknek közösen megvalósított és átélt élményekre van szükségük, nem egy időben és egy helyen átélt egyéni élményekre.
Implementáció: a tapasztalatokat a tréner segítségével fel kell dolgozni, és általános tanulságokat kell levonni.

Néhány népszerű és különleges program

DISC alapú csapatépítés
Az önismerettel gazdagított, működésfejlesztő csapatépítés során a kollégák igénye, hogy személyes hatékonyságuk fejlődjön. Kapjanak segítséget abban, hogy hogyan tudnak hatékonyabban működni a munkahelyükön. Tisztábban szeretnék látni, hogy a jelenben kinek mik az erősségei, mire építhet a jövőre nézve.

Vadvizi evezés
10-15 fő számára ideális együttműködési helyszín egy raft, amely túravezetők és trénerek segítségével küzdi át megannyi akadályokon. Egy átlagos túra a következő programokkal kombinálható:

 • vízi mentés

 • fennakadt hajó kiszabadítása

 • biztonságos mentő-kötélpálya építése a folyó két oldalán

 • elsüllyedt hajó kiemelése.

A résztvevők biztonságáról a profi felszerelés és a túravezetők gondoskodnak. Javasolt helyszíne: Szlovénia vagy Ausztria.

Konstrukciós CSR
A résztvevőknek lehetősége nyílik egy szakember vezetésével jótékonysági tevékenységet folytatni. A feladat végrehajtásához együttműködésre, fizikai és lelki erőfeszítésre, tervezésre, stratégiaalkotásra van szükség. Lehet ez játszótér építése, egy régi gyaloghíd felújítása, erdei menedékház építése vagy felújítása.

Erdei útkeresés (Geocaching)
A résztvevők egymásra utalva, különböző eszközökkel rendelkezve, irányított kommunikációs csatornákon (adó-vevő és GPS) igyekeznek egy adott pontot megtalálni. A résztvevők különböző helyszínekről indulnak egyedül vagy kisebb csoportokban, egyéni célokat is kell teljesíteniük, de ehhez a kollégáik segítségére van szükségük.
Mindenkinek adni és kapni kell a sikerhez, a helyzet azonban csak látszólag versenyhelyzet.

Blue Collar Day (BCD)
A felsővezetők együtt tapasztalják meg egy pörgős, kimerítő munkanap és egy ismeretlen, a helyszínen „teljhatalmú” vezető segítségével, hogy milyen is lehet dolgozni egy pékségben, egy fesztivál ideje alatt egy söntésben, egy lacikonyhán stb.
Ez a program az USA-ból indult, kifejezetten felsővezetők, fizikai munkát nem végző menedzserek számára. Hatására nő az elégedettség, és általában pozitív változás áll be az értékrendben is.

Katonai stratégiai kiképzés
Valódi katonatisztek és kommandósok segítségével a csapat profi ellenfelekkel küzd. A kezdetben egyéni akciókat végrehajtó csapattagokat a kudarcok és a katonatisztek ráébresztik a csapatmunka fontosságára, a katonai stratégia alapelveire, a bajtársiasság fogalmára és kötelességére.
A program sikeres végrehajtását csapatépítésben jártas, Gestalt módszert alkalmazó pszichológus biztosítja.

Nagylétszámú programok (50-150 fő)

 • LIP-DUB készítés
  http://www.youtube.com/watch?v=d-1dmUw0o8M

 • City rally (városi vetélkedő)

 • Vadvizi kaland

 • Erdei vetélkedő (geocachinggal kombinálva)

 • Falusi búcsú szervezése

 • A nagy átverés

 • Mad Max (védekezés lasertaggel)

 • Trabant szépségverseny

 • Flúgos futam

Copyright © 2020 Enetha. Minden jog fenntartva. Adatkezelési tájékoztató
Készítette az Activium